Видове топлообменници в газовите котли и бойлери

Видове топлообменници в газовите котли и бойлери


Защо е от значение материалът, от който е направен топлообменникът?


Различните метали имат различни свойства - тегло, устойчивост на корозия и топлопроводимост. Както се досещате те се отразяват върху конструкцията на топлообменника, напр. в размера, сеченията на потоците и издържливостта. Докато един тип топлообменник може да е подходящ за една сграда, той може да е неподходящ за друга. Ще разгледаме различните видове топлообменници по-долу и ще разясним предимствата и недостатъците на всеки.

Алуминиеви топлообменници

 

Алуминиевите топлообменници са изключително леки и притежават отлични топлообменни свойства, благодарение на високата си топлопроводимост(около 1000% по- добра от неръждаемата стомана, но 40% по- ниска в сравнение с медта). Това е и причината да се използва често в стенни газови котли. Освен това този тип топлообменници са и далеч по- евтини за производство от другите алтернативи, което се отразява и в цената на крайния продукт - 30% по - евтин.

 

Но алуминиевите сплави страдат значително от галванична корозия. Затова при тези газови котли е необходимо да се осигури добро качество на водата в отоплителната система (рН диапазон 7–8,5). Освен това при този тип топлообменници качеството на въздуха, подаван за изгарянето на газта, играе не малка роля. При замърсен въздух се образуват отлагания в горивната камера, които с времето благоприятстват корозията. Това довежда от своя страна до разрушаване на стената на горивната камера и/или топлообменника. Затова най- големият минус на алуминиевият топлообменник е невъзможността му за обслужване и почистване. Киселинните разтвори, които могат да премахнат отлаганията, ще съсипят този тип топлообменник и ще доведат до сериозни повреди.

aluminium heat exchanger

Топлообменници от неръждаема стомана


Неръждаемата стомана е сплав на основата на желязо, комбинирана с хром (минимум 10,5%), който всъщност я направи устойчива на корозия.

Съществуват много различни видове неръждаема стомана с добавени елементи за подобряване на заваряемостта и способността за формоване. Тип 304 и 316 са най-често срещаните типове в топлообменниците на газовите котли, с добри свойства на заваряване и топлопроводност, подобни на тези на чугуна. За разлика от повечето производители Rinnai използва единствено стомана тип 444 в своите стоманени топлообменници. Тя има по- нисък коефициент на разширение и по- добра топлопроводност, освен това е далеч по- устойчива на корозията под напрежение в следствие на хлориди от тип 304 и тип 316. Този тип корозия е основният враг на неръждаемите топлообменници и съдове. Именно затова от тази стомана се възползват и хранителната индустрия, използва се в медицината под формата на хирургични инструменти, подходяща е за приложение до морето (в близост до плажове, платформи за добив на нефт, плавателни съдове) и др. От друга страна устойчивоста и към окисление и пълзене при високи температури я правят подходяща за най- предизвикателните приложения в изпускателните системи на автомобилите. Всичко това прави стоманата използвана в топлообменниците на Rinnai най- подходящият материал за целта. Продукти, които използват този тип топлообменници са стенният газов кондензен котел Rinnai Zen и ненадминатия по- ефективност, производителност и капацитет проточен бойлер Rinnai Infinity Sensei - единственият кондензен проточен бойлер на пазара.

В сравнение с алуминия, неръждаемата стомана е толерантна към широк спектър от (pH), което я прави по- подходяща и издържлива на агресивните условия. И за разлика от алуминия тя подлежи на почистване и обслужване. Най- често за почистването се използва разтвор на оцетна киселина (5-10%) или наричан още бял оцет. Той премахва всички отлагания и гарантира ефективната и безаварийна работа на уреда. Топлообменниците на Rinnai са с единичен поток, по този начин се постига висока скорост на потока, съответно по- малко налепи и не на последно място при почистване, разтворът действа активно на целия тръбен път и сечение, като по този начин не оставя след себе си пропусната замърсена зона, за разлика от топлообменниците със смесен поток.

 

Медни топлообменници

Топлопреминаването при медта е 25 пъти по - добро от на неръждаема стомана. Следователно, за същото количество топлообмен, топлообменниците от неръждаема стомана трябва да бъдат по-големи от медните топлообменници, което води до по-големи загуби на налягане. 

Неръждаемата стомана НЕ е по-добра за издръжливост, защото е по-твърда. Твърдостта кара материала да стане крехък. Неръждаемата стомана ще се напука след множество цикли на термично разширение / свиване, особено с хлорид във водата. Медните топлообменници са по-устойчиви на термични стресове и постоянните свивания/разширения при експлоатацията на уреда. 

Именно тези топлообменници пращат Rinnai на първо място в редица страни и континенти по света! Те се използват и до днес в основата на проточните бойлери от серия Infinity.

Проблемът за медните топлообменници е киселинната кондензация, която се образува по топлообменниците при кондензните котли. Но при конструкцията на двоен топлообменник, корозията не представлява голямо безпокойство в некондензиращия първичен топлообменник, тъй като по стените на тръбите не се образува конденз. Неръждаемата стомана е ненужна за този етап, но ще е от необходимост във вторичния топлообменник, където изгорелите газове при достигане на температура на кондензация, започват да кондензират по стените. С такъв тип комбинирана система от топлообменници - меден + неръждаем, е кондензният газов котел Momiji.

Запиши час за сервиз

Имате проблем с Вашия Rinnai уред? Запишете час за сервиз.

Намери магазин

Намерете най- близкия до Вас представител на Rinnai. Той ще Ви помогне с избора на правилния за Вас уред.

Удължи гаранцията си

Тук можете да удължите гаранцията на гозовия си котел или проточен бойлер безплатно. Така вместо стандартните 2, получавате 4 годишна удължена гаранция*.

Rinnai Bulgaria

гр. София, кв. Горна баня
бул. Н. Петков N 136 A

Jordan-M
  Компанията

Продукти

Сервиз

Полезна информация

Контакти